Overigen

Overigen

Freeclass Speycasten


De Freeclass Speycasten is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van zalm- en steelheadgids Jeroen Wöhe van Skeena River Lodge in Canada BC, zelf een fanatiek en enthousiast zalm- en steelheadvisser en hengelbouwer/winkelier Ton Temming.
Jeroen adviseert vanuit de praktijk en Ton bij het samenstellen van het juiste assortiment voor het Spey-casten en met name voor de Skagit stijl. De Freeclass is in eerste instantie opgezet om klanten van Jeroen en Ton voor te bereiden op hun trip naar Jeroen, zodat zij wat werpen en materiaal betreft een goede voorbereiding hebben.

De Freeclass is ook vrij toegankelijk voor hen die interesse hebben in het dubbelhandig werpen. Je kan actief deelnemen, maar ook komen kijken en meedoen wanneer je wilt.
Vooraf aanmelden bij Traditional Hengelsport Utrecht in de winkel of op spey@traditional.nl   

Freeclass Speycasten

Deelname: gratis en op volgorde van aanmelding vol=vol

Aantal deelnemers: beperkt

Inschrijving: op spey@traditional.nl of bij Ton in de winkel

Benodigdheden: hengel, lijn, leader, waadpak, jas, pet, bril. Heb je dit niet laat het vooraf weten, dan kunnen wij voor bruikleen materiaal zorgen.

Programma Freeclass

Praktijk: vanaf de vooraf bekend gemaakte datum wordt er tien weken iedere zondagmorgen
in het voor- en najaar gratis lessen gegeven

Tijd: van 10.00 uur tot 12.00 uur

Praktijk werplocatie

Haarrijnse plas Strandboulevard, te bereiken via
afslag 6 Maarssen/Vleuten van de A2.

Theorie

Afhankelijk van de behoefte wordt in de Traditional-Clubruimte in Utrecht een theorie instructie
gehouden met zalm- en steelheadvliegen binden en praktijk informatie over het vissen met de dubbelhandige hengel, rivier lezen, keuze van de vliegen, welke lijnen enz. Dit gebeurt op een zaterdag van 09.30 tot 12.30 (met uitloop indien nodig, datum volgt nog). Waarna we samen kunnen lunchen in een restaurant op enkele minuten loopafstand  (voor de liefhebber, eigen kosten, ongeveer 15,- euro).

Theorielocatie

Traditional-Clubruimte direct om de hoek bij de winkel van Ton Temming in Utrecht. Voor het theoriegedeelte altijd van te voren aanmelden i.v.m. de beperkte ruimte in de winkel of op speytheorie@traditional.nl

 

Het nut van de Freeclass

* Vissers voorbereiden voor de zalmreis met een dubbelhandige hengel.

* Niet alleen voor (ver) gevorderden, ook voor beginners.

* Uitleg en demonstratie van de voor jouw benodigde worpen, lijnen en vliegen, zoals geadviseerd door Canada gidsen als o.a. Jeroen Wöhe van Skeena River Lodge.

* De verschillen en (on)mogelijkheden tussen de verschillende stijlen van Speycasten.

* Skagit, Scandinavian en Traditional stijlen van Spey-casten. Om het waarom van wat je nodig hebt te begrijpen. Wat betreft de hengels, de lijnen en de onderlijnen en de vliegen.

Na deze Freeclass kun jij (hopelijk): succesvol zalmen vangen en met meer gemak en plezier genieten van je vistrip.

 

Speciale handgebouwde hengel voor Klaas-Jan Huntelaar

Bij de tweede keer dat Klaas-Jan Huntelaar topscorer van de Eredivisie werd maakte hij in 34 wedstrijden maar liefst 33 keer het net te raken. Uit waardering voor deze bijzondere prestatie bouwde Ton Temming voor Klaas-Jan een speciale handgebouwde vliegenhengel. Zowel de hengel als de opbergkoker werden van een toepasselijke tekst voorzien. Klaas-Jan is een hartstochtelijk visser en ook aan de waterkant staat hij zijn mannetje.
Wij wensen Klaas-Jan, topscorer in de Bundesliga en spits van Schalke 04 in Duitsland, een zeer succesvolle toekomst toe.

Huntelaar1.jpg 

Klaas-Jan Huntelaar met het Traditional verkoop team.

Huntelaar2.jpg 

Ton Temming en Klaas-Jan Huntelaar bij de overhandiging van de hengel.

Speciale Traditional hengel voor Paul Bosvelt

Paul Bosvelt2.jpg 

Paul en Ton tijdens de overhandiging van de hengel.

Paul Bosvelt1.jpg 

Ter gelegenheid van zijn afscheid als beroepsvoetballer ontvangt Paul Bosvelt een speciaal voor hem gebouwde hengel van Ton Temming.
Paul speelde maar liefst 523 competitiewedstrijden voor o.a. Feyenoord, Manchester City en SC Heerenveen en 24 interlands voor het Nederlands Elftal.
Hij is een fanatiek visser en vist het liefste met de vliegenhengel en met kunstaas op snoekbaars.
Wij wensen Paul het allerbeste toe in zijn verdere leven.

Opening van de Traditional Clubruimte door Wim Alphenaar

Traditional Clubruimte.jpg 

Ton geeft Wim Alphenaar de sleutel waarmee hij op 13 maart 2010 officieel de Traditional Clubruimte opent, om vervolgens een workshop vliegbinden te geven. Zie hieronder het verslag en de foto's van de workshop.

Diapresentatie van de opening van de Traditional Clubruimte en van de Wim Alphenaar Workshop Vliegbinden 13 maart 2010

 

 

Voor de eerste keer werd er in de nieuwe Tradititional Clubruimte een workshop gegeven en dit werd gedaan door de levende vliegvislegende Wim Alphenaar. Op zijn geheel eigen wijze gaf Wim onderricht aan de deelnemers en met name het gebruik van kunststofmateriaal had de aandacht.
De deelnemers staken er veel van op en het viel hun op dat Wim veel waarde hecht aan precisie en natuurlijk had hij ook een aantal trucs. Er werden vier patronen gebonden met daarin een aantal techniekjes en trucjes waar Wim om bekend staat. Na afloop waren de deelnemers erg enthousiast en konden zij terug zien op een aantal fijne uurtjes bindplezier. Namens de deelnemers en ons bedanken wij Wim hartelijk voor zijn deelname en inzet.

Kreeftinvasie

Kreeft.jpg 

Inmiddels is er vanaf 2008 in veel gebieden een ware plaag onstaan door de komst van uitheemse kreeften. Voor de snoek een leuke uitbreiding op hun menu, maar voor ons vliegvissers een rare bijvangst tijdens het streameren. Na deze flinke kreeft volgden er die dag nog vier. Misschien tijd om na te denken over een speciale kreeftenhengel? Of natuurlijk een imitatie kreeft om de snoek te misleiden, Johan Put en Harry Schoel hebben een mooie imitatie ontworpen. Door de strenge winters in 2009 en vooral 2010 ziet het ernaar uit dat het aantal kreeften is verminderd. Exacte gegevens zijn hierover echter (nog) niet bekend. En in 2012 werd het duidelijk merkbaar dat de kreeften in poldergebieden zoals Wilnis drastisch in aantallen zijn afgenomen en deze tendens heeft zich in 2013 doorgezet.

 

 

Wilnis Logo2.jpg

(Vlieg-)Vissen in Wilnis

Wellicht gaat het iets te ver te zeggen dat het vliegvissen in Nederland begonnen is in Wilnis, een polderdorp onder de rook van Mijdrecht en Vinkeveen (De drie dorpen tezamen vormen nu de gemeente De Ronde Venen. Zeker is wel dat het vliegvissen reeds meer dan dertig jaar in de Wilnisse polder beoefend wordt.

In Wilnis huist de hengelsport vereniging HSV Wilnis. De vereniging heeft in de loop van de jaren de visrechten verkregen bij ruim 35 boerderijen of andere landeigenaren. Het viswater bestaat uit tientallen kilometers poldersloot, in breedte varierend van ongeveer drie tot tien meter. De diepte van de sloten en vaarten is tussen een paar decimeter en een meter. Het viswater omvat verder een aantal putjes en putten, waarvan het zogenaamde Gagelgebied het belangrijkste is.

De tijden van weleer, toen je met gemak op een visdag 30 tot 40 grote rooie rijers kon vangen, zijn niet meer. Voor degenen echter die zich wat willen verdiepen in het viswater dat bezocht wordt en de plekken willen opzoeken waar de vis zich ophoudt, valt er nog steeds prima met de vliegenhengel te vissen. De aantallen zullen niet tegenvallen, wellicht zou je de vis graag wat groter willen zien. Maar waar vang je nog wel veel grote ruisvoorns?

Polder9.jpg

Voorjaar in Wilnis; weelderig begroeide bermen en prachtig viswater

Wilnis2.jpg

De polder van Wilnis ligt er 's winters sprookjesachtig bij

Naast voorns bevat het viswater een prima bestand aan mooie zeelten, brasems en karpers. Als je een keer genoeg hebt van het zwaaien met de vliegenlat, of sowieso op een andere manier vist, bieden deze vissoorten beslist kansen. Vooral karperaars bevelen wij aan hun technieken er maar eens uit te proberen!

In de wintermaanden is er voor de vliegvissers een niet te onderschatten snoekstand ! De helderheid en diepte van de sloten lijken gemaakt om er een forse streamer te water te laten. En ook hier geld: als je niet wilt zwaaien, kun je ook met ander kunstaas goed uit de voeten

Ter afronding van deze informatie nog iets over de HSV Wilnis:
-De contributie bedraagt voor volwassenen Euro 30.00 per jaar, boven 65 jaar Euro 15.00 Voor jeugdleden gelden
lagere bedragen.
-Het aantal leden is ongeveer 850
-Tot de verenigings bepalingen behoort onder andere dat nachtvissen niet is toegestaan.

Informatie voor het lidmaatschap kan verkregen worden bij de ledenadministratie/penningmeester, de heer A. Kooijman,
Prinses Margrietstraat 2B, 3958 XW Amerongen, tel.0343-410937
E-Mailledenadministratie@hsvwilnis.nl