Het ontstaan van Spey Casting Friends

Het ontstaan van Spey Casting Friends

Het ontstaan van ”Spey Casting  Friends”

Ton Temming                                                                       

Al van jongs af aan ken ik Jeroen Wöhe, als kleine jongen kwam hij al met een bepaalde regelmaat naar mijn winkel en liet toen al merken hoe gedreven hij was.

Zijn passie en wilskracht om te slagen in de hengelsport was altijd al groot en van kleins af aan was hij vooral ook een vanger, als hij iets wilde dan slaagde hij er ook in. De vele grote vissen die hij heeft gevangen zijn daar het bewijs van en ook in zijn dagelijks leven doet hij hetzelfde als in zijn hobby.

Zo kwam hij  op een dag in mijn winkel en meldde mij dat hij hier in Nederland klaar was; hij ging zijn bezittingen verkopen en wilde zich vestigen in Canada om daar zijn leven voort te zetten als visgids. Jeroen zag letterlijk en figuurlijk geen beren op de weg, maar de praktijk pakte iets anders uit en zijn start in Canada BC was moeizaam. Maar Jeroen zou Jeroen niet zijn om zich daar door heen te slaan en alsnog zijn droom te verwezenlijken: Jeroen werd visgids en wat voor één een absolute topper. Als grondlegger en eigenaar van Skeena River Lodge krijgt hij inmiddels klanten uit de hele wereld en over één ding is men het eens: als je een mooie trip wilt met prachtige vangsten, dan moet je bij Jeroen zijn en de vele foto’s van hem met zijn klanten zijn daar het bewijs van. (Inmiddels heeft Jeroen in 2022 Skeena River Lodge verkocht en is hij eigenaar geworden van de Salmon Hole Lodge in Newfoundland).

Na verloop van tijd uitte Jeroen zijn frustratie tegenover mij en vertelde dat vooral zijn Nederlandse klanten slecht of onvoldoende waren voorbereid. Zij konden of niet werpen of hadden hun spullen niet goed op orde en het kwam ook wel voor dat beide zaken onvoldoende waren.                                                                                                                         

Toen hij dat zo vertelde zette dat mij aan het denken en de oplossing was snel gevonden: wij moesten zorgen dat zijn klanten hier in eigen land de werptechniek onder de knie zouden krijgen en ik moest als winkelier er voor zorgen dat zij alle spullen die zij nodig hadden onder één dak konden aanschaffen.

Het resulteerde in uren uitleg van Jeroen aan mij, want ik moest het tenslotte ook allemaal leren en geloof mij in het begin duizelde het ook voor mij, want al die termen en grainswindows waren allemaal nieuw. Uiteraard moest ik ook de werptechniek leren die vanuit de steelhead visserij was ontstaan en zo kreeg ik onderricht van Jeroen in het skagitcasten volgens de filosofie van skagitmaster Ed Ward. Een onnoemelijk aantal uren heb ik mij verdiept in het werpen en alle materialen die daar bij nodig zijn, want door Jeroen’s kennisoverdracht kon ik voorlopig wel even vooruit.

Ik vertelde veel mensen over deze nieuwe ontwikkeling en al gauw had ik een aantal enthousiastelingen om mij heen zoals Johan Schoot. Het enthousiasme bij ons werd enorm aangewakkerd en we gingen door, daar kwamen in 2006 uiteindelijk twee werpdemo’s uit voort aan de Loosdrechtse Plassen met o.a. Jeroen Wöhe, Gerrit van Middelkoop, Johan Schoot en Jos Vanrunxt.

Na deze Loosdrecht sessies was het in januari 2011 dan zover, na afloop van een werpdemonstratie in de vrieskou aan de Lek met The Leader hadden wij  een kleine bijeenkomst en daar werden de plannen verder gesmeed om de eerste ideeën gestalte te geven. Het was ook op deze dag dat ik Jeroen het eerste prototype liet zien van de speciaal voor hem ontwikkelde en gebouwde Traditional skagit hengel, die hij tot groot genoegen direct goedkeurde. Ik ging zorgen dat alle benodigde materialen in mijn winkel kwamen en ik zorgde er natuurlijk voor dat ik de nodige kennis ook aan mijn klanten kon overdragen.  De zoektocht naar de perfecte spullen leverde een bonte verzameling materialen op van speciale veren en haken tot aan een exclusieve serie Traditional A.R.T.  skagit- en switchhengels die op aanwijzingen van Jeroen’s ervaringen door mij werden gebouwd. Ook ging ik maanden lang dagelijks met de Spey hengel naar de plas om daar de techniek onder de knie te krijgen, vaak vergezeld door Johan Schoot.

Na de Loosdrecht werpochtenden en de demo aan de Lek werd er uitgeweken naar een betere locatie waar je voldoende mensen kwijt kon en gemakkelijk kon waden. Dat werd de Haarrijnse Plas en al snel werd dit een bedevaartsoord voor Speycasters. Uit het hele land en zelfs van over onze grenzen kwamen deelnemers om in aanraking te komen met het prachtige werpen met de dubbelhandige hengel. Dit resulteerde in een vaste groep die iedere zondagmorgen aan de plas ging oefenen om elkaar beter te maken en de diverse Speytechnieken onder de knie te krijgen, met name het skagit casten.

Het unieke aan dit hele verhaal is eigenlijk dat vanuit de praktijk in Canada een behoefte ontstond om de vissers die daar naar toe gingen op een hoger niveau te krijgen en dat dit resulteerde in een grote groep gepassioneerde zalm- en steelheadvissers die met grote regelmaat, zo’n twintig keer per jaar, elkaar treffen in het midden van het land.

Inmiddels komen er niet uitsluitend werpers langs die naar verre oorden gaan, maar ook vissers die het gemak van de dubbelhandige hengel hebben ontdekt voor het vissen op grote rivieren, meren en zee in ons eigen land. Bijvoorbeeld met een lichte Switch hengel van 11ft. voor een aftma 5 op de winde of met een iets zwaarder model op de roofblei, zeeforel en zeebaars, kortom de mogelijkheden met deze hengels zijn enorm om over het gemak nog maar te zwijgen.

Zonder de input van Jeroen was dit allemaal niet gebeurt en mensen als hij heb je daar bij nodig om het om te zetten in de praktijk, want hij stond in het seizoen dagelijks in de vermaarde Skeena River en nu bij zijn nieuwe Salmon Hole lodge in de La Poile rivier.

Inmiddels heeft “Spey Casting Friend”  Rob van Dijk een schitterend handboek geschreven over alle dubbelhandige technieken. Dit compacte werk geeft een totaaloverzicht ondersteund door duidelijke tekeningen en verhelderende tekst waardoor jij in een handomdraai de juiste informatie kan vinden.

Ik ben iedereen dankbaar die er voor heeft gezorgd dat ons cluppie “Spey Casting Friends”  is geworden tot wat het is en ik hoop dat er voor ons allemaal nog een mooie gezamenlijke toekomst in het verschiet ligt met veel diepbuigende hengels en schitterende vissen.

Lijkt het jou ook wel iets om een keer met zo’n dubbelhandige hengel gratis te oefenen of wil je meer informatie, kom dan een keer langs aan de plas of in mijn winkel Traditional Hengelsport in Utrecht en misschien word jij ook wel één van de “Spey Casting Friends” voor het leven.

Spey Casting Friends logo definitief zwart A.jpg

Spey Casting Friends Jeroen Jos Ton.jpg

Het prille begin van de gratis Speywerplessen aan de Loosdrechtse Plassen met Jeroen Wöhe, Jos Vanrunxt en Ton Temming

Spey Casting Friends Jeroen Johan.jpg

Één van de mensen van het eerste uur Johan Schoot samen met Jeroen. Inmiddels geeft Johan al jaren zelf uitleg tijdens de werplessen aan de Haarrijnse Plas en behoort hij tot de vaste kern.

Spey Casting Friends div leden klein.jpg

Spey Casting Friends die elkaar de fijne kneepjes leren.

Spey Casting Friends Winter-Voorjaar 2020.jpg

De deelnemers die meededen aan de Spey openingsochtend in het winter/voorjaar 2020 seizoen van de Spey Casting Friends aan de Haarrijnse Plas.